Vodič za spletne strani - kreativne ideje

Pogosta vprašanja in odgovori

Vodič pogostih vprašanj in odgovorov smo pripravili, ker iz dneva v dan ugotavljamo, da imajo podjetja premalo praktičnega znanja s področja spletnih strani in spletnega poslovanja in zaradi tega nemalokrat slabe izkušnje z izdelovalci spletnih strani ali slabimi rezultati poslovanja preko spleta.

V vodiču boste našli koristne napotke in pojasnila za premišljene odločitve pred vstopom v splet.
Ali potrebujemo spletno stran?

Splet je danes najbolj razširjen celovit komunikacijsko trženjski kanal na svetu. S pristonostjo na spletu boste povečevali svojo prepoznavnost na trgu, iskali nove poslovne partnerje in priložnosti, razširili poslovanje iz lokalnih na globalne trge, povečali prodajo storitev ali izdelkov, optimizirali vaše poslovanje na način, da bo večji prihranek na času oz. stroških …

Danes verjetno ni več podjetja na slovenskem trgu, ki se pomena spleta in poslovanja preko spleta ne bi dovolj zavedalo. Fraza »podjetja, katerega ga ni na spletu, ga ni«, je že precej zguljena, vendar se iz dneva v dan potrjuje, da še vedno drži kot pribita.


Kakšna je učinkovita spletna stran?

Učinkovita spletna stran je tista, s katero dosežemo cilj, katerega smo si zastavili pred izdelavo spletne strani, npr. večja prepoznavnost podjetja, povečanje prodaje oz. naročil na račun spletne strani, pridobitev novih partnerjev, večja informiranost o izdelku ali storitvi in podobno. Učinkovita spletna strana je izdelana na osnovi analize poznavanja kupca in trženjske strategije in pri tem je potrebno strokovno znanje in izkušnje na področju spletnega trženja.

Vaši odgovori v vprašalniku, ki vam ga pošljemo, ko se odločate o spletni strani ter osebni pogovor z nami, sta osnova za tako analizo, rezultat katere je predstavitev kreativne ideje, kako bo vaša spletna stran učinkovito predstavljena v spletu. Če želite izvedeti kako, nas pokličite ali kontaktirajte preko spletnega obrazca.


Katera spletna rešitev je primerna za nas?
Kaj naj vsebuje vaše spletno mesto (spletno stran, e-katalog, spletno trgovino, druge spletne rešitve) vam svetujemo na podlagi poslovnih in komunikacijskih ciljev, ki jih opišete v vprašalniku ter pogovora z vami, hkrati pa vam svetujemo katere funkcionalnosti boste potrebovali na spletni strani, da bo vaša spletna stran učinkovita.


Kdo naj nam izdela spletno stran?

Izogibajte se ideji, da vam lahko izdela učinkovito spletno stran nekdo izmed vaših zaposlenih ali celo kdo izmed sorodnikov, ki se je osnov naučil v nekaj urnih lekcijah. S takšno spletno stranjo boste naredili več škode kot koristi.

Izdelava spletne strani zahteva specifična strokovna znanja, kot so poznavanje značilnosti spleta, poznavanje načina branja v spletu, razumevanje uporabniške izkušnje in podobno. Zato potrebujete dobrega in zanesljivega izvajalca, ki vam zna svetovati in kakovostno opravi vse potrebne storitve pri izdelavi spletne strani.


Kako naj vem ali sem se odločil za pravega izvajalca spletnih strani?

Povprašajte pri poslovnih partnerjih in znancih, če že imajo izkušnje z določenim podjetjem, ki izdeluje spletne strani. Naj vam zaupajo tako pozitivne kot negativne izkušnje. Nujno je, da preverite reference podjetja in njegove izkušnje pri izdelavi podobnih projektov. Spletne strani, ki jih je podjetje izdelalo, si poglejte na internetu. Tako si ustvarite približno sliko o tem ali vam lahko podjetje ponudi kakovost ter znanje, ki ga potrebujete in pričakujete.

Podjetje Kreativne ideje smo izkušen partner z dobrimi delovnimi navadami in dobrimi poslovnimi odnosi. Uspešno smo zaključili več kot 40 večjih spletnih projektov po meri strank. Zagotavljamo visokokakovostne spletne rešitve, za kar vam nudimo tudi enoletno garancijo na izvedeno storitev. Z nami se izognete kasnejšim težavam pri vzdrževanju strani in zagotavljanjem podpore, kar je resen problem pri veliko ponudnikih.


Naj izberem unikatno oblikovanje spletne strani ali kupim predloge?

Veliko podjetij danes ponuja izdelavo nizkocenovne spletne strani, zgrajene na vnaprej oblikovanih in kupljenih grafičnih dizajnih t.i. »Web Templates«. Zaradi »šablonskega oblikovanja« veliko spletnih mest vizualno zgleda enako ali zelo podobno, saj se večinoma razlikujejo le v barvnih nastavitvah besedila in navigaciji strani.

Velikokrat je moč zaslediti oblikovno tudi popolnoma enake dizajne spletnih strani, predvsem na CMS sistemih Joomla, Mambo ipd. Na primer, spletne strani www.zlata-jama.com, www.kapion.si in še katera bi se našla, imajo enako predlogo, kar deluje zelo neprofesionalno. Uspešna podjetja si to vsekakor ne smejo privoščiti.

Če se želite opazno razlikovati od drugih in si zagotoviti prepoznavnost, se odločite za unikatno oblikovane spletne strani. Le te pri nas, z veliko mero strasti in znanja, oblikujejo profesionalni oblikovalci z izrazitim čutom za estetiko in uporabniško izkušnjo. Preizkusite nas. Zagotovo bomo presegli vaša pričakovanja.


Katerim zahtevam mora biti prilagojeno spletno mesto?

Kakovostno, sodobno spletno mesto je navadno izdelano v skladu z naslednjimi smernicami, ki jih upoštevamo tudi pri nas:
 • razširljivost in možnost preproste nadgradnje,
 • upravljanje celotne spletne rešitve iz enega mesta z možnostjo različnih nivojev uporabniških
 • dostopov,
 • upoštevanje mednarodnih tehničnih standardov (W3C) za kodo HTML/XHTML,
 • kompatibilnost z vodilnimi spletnimi brskalniki (Internet Explorer, Mozilla Firefox),
 • prilagojenost velikim obremenitvam (veliko število hkratnih obiskovalcev),
 • možnost preprostega urejanja celotne vsebine in menijev spletnih strani,
 • šifriranje pomembnih ključnih in osebnih podatkov v podatkovni bazi.

Ali si lahko spletno stran urejamo sami?

Spletno stran si lahko urejate sami, če vam to omogoča izvajalec, ki vam je spletno stran izdelal.Navadno imajo takšne spletne strani v ozadju cms sistem – orodje za urejanje in upravljanje z vsebinami spletnih strani.

V podjetju Kreativne ideje smo na podlagi večletnih izkušenj s področja spletnih rešitev, razvili lastno orodje za urejanje strani - Kreator CMS. Zanj smo dobili tudi srebrno priznanje za inovacijski dosežek. Z njim boste že po dveh urah izobraževanja, samostojno in hitro urejali vse aspekte svoje spletne strani.

S pomočjo sistema Kreator CMS lahko:
 • urejate vso vsebino spletne strani (besedila, slike, datoteke, video, spletne povezave),
 • urejate menijske postavke spletnega mesta (dodajate, spreminjate, premeščate in brišete),
 • urejate celotno ponudbo izdelkov v spletni trgovini,
 • pregledujete naročila oddana v spletni trgovini in izvažate podatke za potrbe ERP,
 • obveščate uporabnike preko e-sporočil (novosti, aktualne in akcijske ponudbe),
 • dodeljujete pravice urednikom spletnega mesta (katere vsebine lahko zaposleni oz. uredniki
 • vidijo ter urejajo),
 • urejate slikovne, video ali datotečne materiale v pripadajočih knjižnicah (dodajate, razporejate
 • in brišete),
 • ...

Kaj je bolj pomembno, videz ali vsebina spletne strani?

Za spletno stran sta tako videz kot vsebina izjemno pomembna. Profesionalna grafična podoba spletne strani vam lahko prinese prepoznavnost, ugled in konkurenčno prednost, medtem ko vsebina pomembno vpliva na samo učinkovitost spletne strani. Zavedati se morate, da so zahteve in pričakovanja uporabnikov vedno večja in da je za marsikoga svetovni splet prvi vir, ko išče informacije o določeni temi.

Pri nas vam svetujemo glede idejne zasnove spletne strani, izbire ključnih besed in optimizacije strani za boljšo uvrstitev v iskalnikih. Po želji vam pomagamo pripraviti besedila za stran, spremljati statistike obiskanosti in podobno.


Koliko nas bo stala izdelava spletne strani?

Cene spletnih strani so odvisne od več dejavnikov, še najbolj pa od velikosti in zahtevnosti spletnega mesta. Nezahtevne spletne strani so običajno narejene v nekaj tednih, zahtevne rešitve pa lahko zahtevajo tudi večmesečni razvoj. Ker je vsak projekt unikaten in prilagojen potrebam vsakega naročnika, je postavljanje cenika, brez tega, da bi vnaprej vedeli za kako zahteven projekt gre, lahko zavajajoče.

V našem podjetju pripravimo cenovno ponudbo za vsak projekt posebej, na podlagi odgovorov izpolnjenega vprašalnika ali poprejšnjega pogovora z naročnikom. Vse aktivnosti potrebne za vzpostavitev ali prenovo kvalitetne spletne strani, trgovine, portala ali druge rešitve so v ponudbi transparentno predstavljene.

Seveda poudarimo tudi to, da si je potrebno finančna sredstva razporediti na posamezne aktivnosti, kot so: izdelava spletne strani, gostovanje in vzdrževanje strani ter promocija strani oz. oglaševanje.


Zakaj je spletna stran pri konkurenci cenejša?

Cene na trgu so različne, velika so tudi odstopanja med njimi. Zakaj? Izdelovalci spletnih strani, ki ponujajo izdelavo za nekaj 100 € uporabljajo po večini obstoječe odprtokodne rešitve (Joomla, Mambo, Drupal, osCommerce ...) in nimajo lastnega razvoja. V tem primerih je večina funkcionalnosti spletne strani omejena le na zmožnosti, ki jih ponuja sistem. Zato večjih prilgoditev, razen barvnih, za ta denar ni moč pričakovati. V tej ceni so ponavadi všetete tudi vnaprej oblikovane grafične predloge, kupljene v tujini za nekaj dolarjev.

Seveda taka stran lahko zadovolji osnovne potrebe naročnika, nikakor pa obiskovalca ali kupca, saj ponavadi takšne na pol amaterske strani dajejo občutek cenenosti in vzbujajo pri obiskovalcu nezaupanje. V takem primeru je upravičeno razmisliti o tem ali stran naročnik sploh potrebuje, saj je velika verjetnost, da bo taka stran pinesla več škode kot koristi.


Kako je z garancijo po vzpostavitvi spletne strani?

Vsaka spletna rešitev mora nuditi naročniku garancijo in garancijski rok, v katerem bo izdelovalec, napake, ki se pojavijo v delovanju, tudi odpravil. Žal velikokrat temu ni tako. Garancija je v tem primeru lahko pomeben pokazatelj resnosti in strokovnosti na strani izvajalca.

V našem podjetju dajemo vsem spletnim rešitvam garancijo na izvedeno storitev, ki zagotavlja odpravo morebitnih pomanjkljivosti v roku enega leta od objave spletnih stani, ko spletno rešitev naročnik že uporablja. Po pretečenem garancijskem času nudimo tehnično in strokovno podporo tudi naprej. Garancijo lahko naročnik uveljavlja, če spletno mesto gostuje na naših strežnikih, na katerih so rešitve testirane in preverjeno delujoče.


Kako je varnostjo podatkov?

Pomena varnosti podatkov se ljudje najpogosteje začnemo zavedati šele takrat, kadar smo v to vpleteni sami oz. so to podatki o nas. Npr. podatki o tem kdo so naši prijatelji na spletu, vsebine naših pogovorov, številke osebnih dokumentov, slike iz zasebnih arhivov, podatki kaj smo nakupovali v kateri od spletnih trgovin itd. Tudi zaradi ranljivosti nekaterih cms sistemov (Joomla, Mambo ipd.), virusov, trojanskih konjev se na svetu dnevno zgodi na tisoče napadov na strežnike in posledično krajo ali izgubo podatkov.

Pri razvoju lastnih rešitev si zastavljamo visoke zahteve glede varnosti podatkov, zato so vsi občutljivi podatki (osebni podatki, gesla, številke osebnih dokumentov) v podatkovnih bazah naših spletnih rešitev kriptirani, pri prenosu le-teh po spletu pa priporočamo tudi uporabo varnih protokolov. Le s tehnološko dovršenimi programskimi rešitvami lahko zagotavljamo visok nivo varnosti podatkov.


Ali nudite gostovanje spletne strani?

Spletna stran naj gostuje na strežniku, ki lahko zagotavlja varno, stabilno in nemoteno delovanje spletnega mesta 24 ur na dan, delovanje e-pošte in preprečuje nezaželjeno pošto. Večina ponudnikov spletnega gostovanja, ki ponujajo mesečna gostovanja po cenah 5€ ali manj, je primorana zaradi stroškovne učinkovitosti na strežniku gostiti veliko število spletnih mest, posledično tudi različne, bolj ali manj varne sisteme, ki poganjajo ta spletna mesta. Zaradi obremenitev in tudi zaradi ranljivosti nekaterih odprtokodnih sistemov (Joomla, Mambo ipd.), ki jih ponudniki dopuščajo na strežnikih, je njihovo delovanje pogosto moteno in nestabilno.

Pred leti smo tudi sami spoznali vse slabosti takšnega poceni gostovanja, zato danes našim strankam ponujamo za nekoliko višjo ceno, kvalitetno, varno in stabilno gostovanje spletnih strani na lastnem strežniku, na katerem gostimo le spletna mesta naših naročnikov. Zmogljiv strežnik je opremljen z najsodobnejšo strojno in programsko opremo.


Ali registrirate domene?

Naš način dela je tak da poskušamo vsako spletno rešitev narediti na ključ, kar vključuje tudi svetovanje pri izbiri imena domen ter samo registracijo domen. Za naročnika opravimo registracijo vseh vrhnjih komercialnih domen (.com, .net, .info ...), kakor tudi nacionalnih domen (.si, .eu, .hu, .de, .at, ...). Opravimo tudi vse nastavitve potrebne na strežniku (vpis DNS).


Ali bomo deležni tehnične in svetovalne podpore?
Če izdelovalec spletne strani ne ponudi podpore je enako kot da prodajalec avtomobila ne ponudi možnosti servisiranja avtomobila. Četudi preuči vsa navodila, ki jo prejeme od izdelovalca, se pojavlja uporabniku pri delu še veliko vprašanj, na katere ni moč napisati vseh odgovorov.

Tudi vprašanja s področja spletnega oglaševanja in pozicioniranja v isklanikih so pogosta. Nemalokrat so naročniki prepuščeni sami sebi, saj podjetja, ki bi morala skrbeti za podporo enostavno ne sprejemajo telefonskih klicev in neodgovarjajo na elektronsko pošto.

Prav v takih primerih naročniki najbolj cenijo naše podporne storitve, saj smo odzivni in probleme rešujemo v zelo kratkem času. S koristnimi nasveti in poprodajnim svetovanjem pomagamo poiskati konkretne rešitve za naročnikove želje.


Imate vprašanje na katerega nismo odgovorili? Lahko nam ga postavite preko kontaktnega obrazca.
Poglejte si vodič za spletne strani v pdf obliki.

  shared_files/razno/vodic_spletne_strani_kreativne_ideje.pdf